Hodowla ryb – na czym polega prowadzenie gospodarstwa rybackiego?

Aby zacząć hodować ryby w celu sprzedaży, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich do tego warunków. Między innymi, trzeba to zgłosić do inspekcji weterynaryjnej. Jak więc zacząć hodowlę ryb i jakie gatunki ryb wybrać?

Nie każdy ze stawów z rybami, od razu oznacza ich hodowlę, może również być wykorzystywany w innych celach między innymi aby zwiększyć atrakcyjność agroturystyki. Jeśli planujemy sprzedaż tych ryb, musimy spełnić odpowiednie warunki. Najważniejsze, musimy mieć staw oraz właściwy sprzęt. Mamy do wyboru dwie możliwości. Pierwszą z nich, jest stworzenie sztucznych stawów, a drugą opcją jest zagospodarowanie sztucznych zbiorników wodnych które znajdują się na naszym terenie.

Mały zbiornik, okaże nam się zbędny kiedy planujemy większą hodowlę. Jednak w przypadku większych zbiorników potrzebujemy pozwolenia wodnoprawnego, które otrzymamy w starostwie powiatowym. Niezbędne jest zgłoszenie każdego gospodarstwa do inspekcji weterynaryjnej. Jeśli chcielibyśmy uzyskać certyfikat ekologicznego chowu, musimy udowodnić że nie tylko troszczymy się o dobrostan zwierząt ale też o środowisko które znajduje się wokół twoich stawów. Zapraszamy do połowy ryb w Norwegii z rybyzchmielem.

Na jakie gatunki ryb się zdecydować?

Mając na uwadze to, jakie mamy warunki w Polsce warunki nie jest możliwy chów wszystkich gatunków ryb, a tylko niektórych z nich, są to:

  • karp,
  • pstrąg,
  • karaś,
  • amur biały,
  • jesiotr,
  • okoń,
  • płoć,
  • leszcz.

Bez wątpienia, hodowla karpia jest bardzo łatwa, {a jednocześnie|przy czym jest najbardziej opłacalna. Co ma wpływ na opłacalność? Karp, to ryba która jest chętnie jedzona w okresie wigilijnym. Jego wymagania są niewielkie, a najlepiej funkcjonują w wodach stojących. Jeśli chodzi o żywienie, to jedzą wszystko to co znajdą w swoim otoczeniu na przykład rośliny. W zależności od tego, w jakim znajdują się cyklu produkcyjnym, muszą być dokarmiane zbożami.

Już w 3 roku od wylęgu, {mogą być odławiane|gotowe są do odłowu. Jeśli chcielibyśmy odławiać już po roku, również jest taka możliwość. W takim przypadku musimy kupić ryby ważące już 250-500 g, kiedy w ciągu roku przybiorą na wadze będziemy mogli sprzedać je z zyskiem.

Odłowy ryb w celu sprzedaży

Odłowy, wykonywane są w trzecim roku hodowli, a dokładnie jesienią. Na początku, ze stawu spuszczana jest część wody, ma to na celu zagęszczenie ryb. Następnie, ryby okrąża się siecią oraz przenosi się nie za pomocą podbieraków na tzw. sortownię. Na koniec, ryby są sortowane, ważone oraz przenoszone do magazynów. Ostatnim etapem, jest sprzedaż ryb i ich transport do sklepów.

W Polsce, hodowla ryb może okazać się niezwykle opłacalna. W przypadku karpia, nawet jeśli zakupimy już większe osobniki i będziemy je hodować przez rok, to uda nam się na tym wyjść na plus.